Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Το Γυμνάσιο Αρμενίου στον Αγ. Δημήτριο




Τον ιστορικό, βυζαντινό ιερό ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και Λύκειο Αρμενίου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εκδρομής του σχολείου στη συμπρωτεύουσα.

Τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές υποδέχθηκε και ξενάγησε ο εφημέριος του ναού, πρεσβύτερος – θεολόγος π. Γεώργιος Θεοδωρής, ο οποίος αναφέρθηκε εν τάχει στην ιστορία του ναού που αρχίζει από τα μέσα του 5ου αιώνα, οπότε στη θέση προϋπάρχοντος ναϊσκου, επί του τάφου του αγίου, κτίσθηκε επιβλητικός ναός από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του, όταν μετά από προσκύνημα στον τάφο του αγίου θεραπεύθηκε από ασθένεια που έπασχε. Οι μαθητές και οι καθηγητές ξεναγήθηκαν στη κρύπτη του ναού, όπου ευρίσκεται και το μαρμάρινο κιβώριο του μύρου, ενώ προσκύνησαν την τίμια κάρα και τα τίμια λείψανα του αγίου που ευρίσκονται στον κυρίως ναό, εντός αργυράς λάρνακος, και τα οποία αποτελούν πηγή θαυμάτων και ευεργεσιών για τους πιστούς.

Σημειώνεται ότι το λείψανο του αγίου Δημητρίου είχε εντοπισθεί από αρχαιολόγους το έτος 1520 μέσα σε ξύλινο κόκκινο κιβώτιο, εντοιχισμένο κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα στο αββαείο του Σαν Λορέντζο in Campo της βόρειας Ιταλίας, όπου, προφανώς, είχε μεταφερθεί από τους Λατίνους Σταυροφόρους όταν κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη (1204 - 1223). Μετά από ενέργειες του μακαριστού μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος έγινε (1978) κατ’ αρχήν η επανακομιδή της κάρας του αγίου, και το 1980 τα υπολοίπων ιερών λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται πλέον στο ναό του αγίου, αποτελώντας πηγή ευλογίας όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά για όλους προσκυνητές που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού.

* Προ της αναχωρήσεώς τους από το ναό οι μαθητές του Γυμνασίου, εν χορωδία, μαζί με τους καθηγητές τους Δημήτρη Πέγκα και Χάρη Ανδρεόπουλο, έψαλαν το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, αποσπώντας τα θερμά συγχαρητήρια του ιερέα του ναού.




Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Βασιλόπιτα



Με ευχές για μια καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή στους μαθητές, ο σύλλογος καθηγητών και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Αρμενίου έκοψαν τη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του σχολείου.

Την κοπή της βασιλόπιτας ευλόγησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Ιάκωβος, εφημέριος της ενορίας Κυψέλης στο Κιλελέρ, μεταφέροντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τις ευχές του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Λαρίσης κ.κ. Ιγνατίου, για καλή πρόοδο. Τις ευχές του για μια δημιουργική χρονιά εξέφρασε σε καθηγητές και μαθητές και ο διευθυντής του σχολείου κ. Αριστείδης Κωτούλας.