Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Προγράμματα επιχειρηματικότητας

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Προγράμματα επιχειρηματικότητας

σε Γενικά Λύκεια του ν. Λάρισας
*

* Θα υλοποιηθούν στο ΓΕΛ Αρμενίου και στο 9ο ΓΕΛ Λάρισας


Προγράμματα «οικονομίας – επιχειρηματικότητας» πρόκειται να υλοποιήσουν στη διάρκεια του 2ου τετραμήνου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς Γενικά Λύκεια του ν. Λάρισας, μετά την έγκριση των σχετικών σχεδίων - προτάσεών τους από το υπ. Παιδείας, η οποία κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Δ/νση Β’/βάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η υλοποίηση είκοσι συνολικά προγραμμάτων σε σχολεία της χώρας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και δύο του ν. Λάρισας και συγκεκριμένα του Γενικού Λυκείου Αρμενίου και του 9ου Γενικού Λυκείου Λάρισας.

* Το πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσει το Λύκειο Αρμενίου έχει τίτλο «Οικονομική – επιχειρηματική ενημέρωση μέσω των γραπτών και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) και των «πυλών» (portals) του διαδικτύου. Καταγραφή των κυριοτέρων οικονομικών Μ.Μ.Ε.», με υπεύθυνο - συντονιστή τον καθηγητή του σχολείου κ. Χάρη Ανδρεόπουλο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση και η μελέτη της έννοιας της αγοράς και του ρόλου της λειτουργίας της επιχείρησης στη καθημερινή ζωή και η καλλιέργεια του πνεύματος της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη ιδεών και τη μετατροπή τους σε καινοτόμες πράξεις. Ειδικός στόχος του προγράμματος είναι να πληροφορηθούν οι μαθητές για τις ποικίλες δυνατότητες ενημέρωσής τους επί θεμάτων οικονομίας και επιχειρηματικότητας μέσω των εξειδικευμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.)

- Ανάλογο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της ίδιας εκπαιδευτικής δράσης, έχει εγκριθεί και για το 9ο Λύκειο Λάρισας. Ο τίτλος του προγράμματος αυτού είναι «Καλλιέργεια επιχειρηματικότητας – Μελέτη περιβάλλοντος επιχείρησης, αξιολόγηση και προτάσεις» . Υπεύθυνοι για την υλοποίησή του είναι οι καθηγητές κ.κ. Αγγ. Τραϊανού, Αθ. Δρογκούλας, Σοφ. Κωτσαλίδου και Βασ. Βαϊτση.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" (29/02/2008, σελ. 13)

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Χρυσό στεφάνι της Αμφίπολης








ΤΟ «ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ» ΣΤΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αριστούργημα μακεδονικής τέχνης,

τεκμήριο ελληνικότητας της Μακεδονίας

* Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου και Λυκείου
Αρμενίου στο μουσείο της συμπρωτεύουσας


Το «Χρυσό στεφάνι της Αμφίπολης», ένα εξαίρετο δείγμα της μακεδονικής χρυσοχοϊας του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο πρόσφατα επαναπατρίσθηκε από το μουσείο Ζαν Πωλ Γκετί του Λος Αντζελες, είχαν τη ευκαιρία να θαυμάσουν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Αρμενίου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το αριστούργημα αυτό της μακεδονικής τέχνης, της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο βρέθηκε στο αμερικανικό μουσείο σαν προϊόν αρχαιοκαπηλίας, επέστρεψε στη φυσική του κοιτίδα, στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και εφιλοξενείτο στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, στην Αθήνα, ωστόσο, για λόγους ουσίας αλλά και συμβολισμού, κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στη Μακεδονία, εδώ απ’ όπου και προέρχεται. Ετσι από τον περασμένο Δεκέμβριο προστέθηκε στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτελώντας με την παρουσία του, μαζί με τ’ άλλα εκθέματα, ένα ακόμη ένα ισχυρό τεκμήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

- Σημειώνεται ότι το στεφάνι είχε παρανόμως περιέλθει στη συλλογή του μουσείου Γκετί από το 1993. Το υπ. Πολιτισμού επί σειρά ετών επεδίωξε την επιστροφή του διά της διπλωματικής οδού, και από το 1996 μέσω αλληλογραφίας, χωρίς όμως αποτελέσματα. Η υπόθεση δεν τελεσφόρησε παρά μόνον όταν το 2006 η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των διεκδικήσεων σε νέα βάση. Μεσολάβησε μια περίοδος εντατικής έρευνας, τεκμηρίωσης και διαπραγματεύσεων που είχε ως αποτέλεσμα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναπατριστεί το μακεδονικό στεφάνι άνευ ανταλλαγμάτων και εξωδίκως.

* Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης η ομάδα μαθητών του σχολείου που συμμετέχει στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Πολιτισμός, λογοτεχνία, διαδίκτυο» - το οποίο υλοποιείται με ευθύνη των καθηγητών κ.κ. Χάρη Ανδρεόπουλου και Γιώργου Στεργιούλα - ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για τα προγράμματα προβολής του αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού, μέσω διαδικτυακών δράσεων στις οποίες συμμετέχει το Αρχαιολογικό Μουσείο (http://www.amth.gr
) της συμπρωτεύουσας.